Den 24 maj hölls konferensen Skåne och den cirkulära ekonomin. Urban Magma var representerat på konferensen och höll en workshop om industriell symbios. Ett tjugotal personer deltog och fick möjlighet att samtala kring hur fler företag kan utnyttja sina restresurser mer effektivt.

Workshopen anordnades av representanter för Malmö stad i samarbete med Helsingborgs stad, Öresundskraft, IPoS (Industry Park of Sweden) och Kemira Kemi. Workshopen inleddes med en presentation av arbetet med industriell symbios i Helsingborg och i Norra Hamnen i Malmö.
Christoffer Ohlander, Energiingenjör på Kemira berättade om hur Kemiras arbete med att ta tillvara på företagets alla restprodukter bidragit till att företaget har kunnat expandera och ha kvar sin produktion i Helsingborg. Christoffer menade dock att det svenska regelverket idag kan sätta barriärer för nya idéer.
– Exempelvis har utdragna processer för miljötillstånd lett till att vi missat affärsmöjligheter. Vår erfarenhet är att handläggare i den offentliga sektorn ofta ser till detaljer såsom buller på en gata snarare än till de miljövinster som ett projekt kan skapa i sin helhet, sade Christoffer Ohlander.
Däremot ansåg workshopdeltagarna att den offentliga sektorn spelade en positiv och drivande roll för att bygga nätverk mellan olika aktörer som kan dra nytta av industriell symbios. Goda relationer mellan olika företag lyftes fram som en nyckel till att lyckas med industriell symbios.
—Det är bra med en oberoende aktör som offentlig sektor som kan skapa en plattform där företag kan mötas och påbörja samarbeten. Om företag ska köpa och sälja restprodukter av varandra som en del av sin affärsmodell är det även viktigt att de känner att de kan lita på varandra, sade My Björk, Management Konsult på Brick Warehouse Consulting.
Vad gäller kommunikation av industriell symbios trodde deltagarna att det mest effektiva sättet att få fler företag intresserade var att lyfta fram goda exempel.
– Det man främst bör kommunicera är affärsnyttan med industriell symbios. Företag måste förstå att detta är något som kan innebära stora vinster för dem, sade Jenny Åström, Hållbarhetskonsult på Danji.
Malin Norling, projektledare för Urban Magma från Malmö stad var nöjd med dagen.
– Workshopen har varit en god möjlighet för projektet att öka kunskapen om industriell symbios bland personer inom både näringsliv och offentlig sektor. Industriell symbios är ett viktigt verktyg för att hitta nya affärsmöjligheter. Något som är centralt för svenska företags konkurrenskraft och för att Sverige ska kunna nå sina miljömål, sade Malin.
Skåne och den cirkulära ekonomin – läs och titta i efterhand!
