
Utan funktionsupphandling hamnar företag på efterkälken
Offentlig upphandling står för ungefär 20 procent av Sveriges BNP. Det motsvarar 700-800 miljarder kronor. Nästan all den upphandlingen, 99 procent, är traditionell produktupphandling som beskriver produkten i stället för vad produkten ska uppnå. Det betyder att en femtedel av Sveriges BNP används på ett sätt som faktiskt motarbetar innovationer. Men det skulle kunna vara annorlunda, om inte jurister var så försiktiga.
Föråldrade produkter upphandlas
Charles Edquist konstaterade att många upphandlingar i dag utformas slentrianmässigt genom att myndigheten efterfrågar och beskriver samma produkt som upphandlades gången innan. Det ligger en fara i det.
– Det innebär att man så småningom upphandlar föråldrade produkter. Det innebär också att företag som levererar till offentlig sektor hamnar på efterkälken. De får inget incitament att ta fram något nytt. Det enklaste är att sälja samma sak som förra gången, resonerade Charles Edquist.
Jurister onödigt försiktiga – funktionsupphandling tillåtet
Varför används då inte funktionsupphandling i större utsträckning? Kommunanställda på plats hade några funderingar kring detta. Några menade att det är en utbildningsfråga och efterlyste mer insatser för att utbilda personalen. Andra menade att de får besked från sina jurister att det inte går. Charles Edquist höll med om att utbildning är en nyckelfråga men underkände argumentet att det inte går.
– Det stämmer inte. Lagen säger att en upphandlande myndighet får ange tekniska specifikationer som prestanda- eller funktionskrav. Ett preciserat decibeltal vid en fastighet är ett funktionskrav. Juristerna är onödigt försiktiga, slog Charles Edquist fast.
Sätt mål om ökning av funktionsupphandling
Hur ska man då fler myndigheter att göra fler funktionsupphandlingar? Ett sätt vore att sätta upp mål om att funktionsupphandlingen ska öka med en viss procentsats varje år.
– Det skulle frigöra kreativitet och innovationskraft hos leverantörerna och öka konkurrensen.
Christina Zoric Persson, samhällsstrateg i Helsingborgs stad, drog sitt strå till stacken för att öka funktionsupphandlingar. Hon utmanade Malmö stad, Lunds kommun, Kristianstad kommun och Region Skåne att till nästa års Meeting Point Urban Magma ha gjort en funktionsupphandling och presentera den på konferensen.