Årets upplaga av Meeting Point Urban Magma lockade många till Kristianstad

Den 8-9 mars minglade, lyssnade och engagerades inhemska och internationella deltagare kring aktuella frågor om hållbara lösningar i städer. Samtidigt kom beskedet från Vinnova att Urban Magma får tio års finansiering. Nästa års Meeting Point Urban Magma hålls i Helsingborg.

MPUM2016_SalenMeeting Point Urban Magma 2016 arrangerades av Kristianstad kommun, Sustainable Business Hub och miljöteknikföretaget Malmberg. Under konferensens andra dag kunde deltagarna ta del av Vinnovas glädjande besked att Skåne utsetts till Sveriges miljöteknikregion och ger Urban Magma tio års finansiering. Läs mer om vad beslutet betyder i en intervju med Per Simonsson, VD för Sustainable Business Hub, som projektleder Urban Magma.
Årets upplaga av Meeting Point hade många intressanta talare som Yvonne Ruwaida, statssekreterare åt Sveriges klimat- och miljöminister och Lena Ek ordförande i Södras föreningsstyrelse samt Mattias Goldmann, vd för Fores. Representanter från Barcelona, Nantes, Eindhoven och Bornholm presenterade hållbara innovationsprojekt kring rening av avloppsvatten, energilösningar, stadsdelar som egna ekosystem, vattenkretslopp och avfallslösningar. Meeting Point avslutades med studiebesök på Centralsjukhuset Kristianstad, Vattenlabbet på Krinova Science Park, Malmberg, Allöverket/C4 Energi och Scandinavian Aquasystem.

– Meeting Point Urban Magma var en fantastisk möjlighet för Kristianstad att visa upp vårt långsiktiga klimat- och miljöarbete, säger Heléne Fritzon vice ordförande i kommunstyrelsen i Kristianstad kommun. Kristianstad var tidigt ute med sopsortering, kompostering och biogasanläggningar och det är naturligt för oss att ta en aktiv roll i arbetet framåt i Urban Magma. Kristianstad med sitt läge vid vattnet,  är unikt i Sverige med ett UNESCO-område mitt i staden. Just nu står vi inför den stora utmaningen att bygga 500-600 bostäder varje år och det är viktigt att välja var vi bygger med tanke på läget vid vattnet och att vi bygger energismart för framtiden. Meeting Point Urban Magma samlar beslutsfattare på alla nivåer från företag i olika branscher, städer och akademin och den samarbetsanda som präglar konferensen är mycket positiv.

En av talarna var Frank Steggink, Senior Business Development Manager på KIC InnoEnergy i Eindhoven. KIC stöttar och investerar i energirelaterade innovationer så att de når marknaden. Med nätverk av partners i hela Europa sammanför de uppfinnare och industri, entreprenörer och marknader, forskare och företag. Energifrågan är en av de viktigaste frågorna i framtiden, både ur ett hälso-, säkerhets, försörjnings- och livskvalitetsperspektiv, menar Frank. Samarbete är nyckeln till framgång och Urban Magma kan spela en roll i ett europeiskt nätverk för utveckling av smarta städer. Genom att lära, lyssna och dela med sig av kunskap genereras idéer till innovativa lösningar som sedan kan anpassas för respektive lands och stads förutsättningar.

– Som ett miljöteknikföretag är det självklart för oss att vara en del av Urban Magmas nätverk, säger Anders Månsson, kommunikationsdirektör på Malmberg. Eftersom vi arbetar i en kunskapskrävande verksamhet med komplexa produkter är det viktigt för oss att nätverka med andra. Urban Magma är ett bra sätt att hitta samarbetspartners, inte minst genom att delta på Meeting Point Urban Magma. Något som Helene Zellbi, affärsutvecklare på E.ON Gas Sverige håller med om:
– Konferensen är en intressant mötesplats för alla aktörer med ett intresse för en hållbar framtid, i Skåne, Sverige, Europa och världen. På Meeting Point Urban Magma kan vi etablera kontakter och samarbeten så att vi tillsammans kan nå våra gemensamma mål.

Nästa års Meeting Point Urban Magma arrangeras av Helsingborgs stad.
– Vi ser fram emot att få arrangera Meeting Point Urban Magma 2017 och bidra till den puls som uppstår när passionerade och kreativa personer träffas, säger Magnus Ydmark, enhetschef för samhällsplaneringsenheten, Helsingborgs stad. Helsingborg är en stad som kontinuerligt söker nya kreativa lösningar och vi ser fram emot att bjuda in till ett gemensamt lärande kring de utmaningar vi alla står inför i utvecklingen av hållbara städer. Det kräver både mod, nyfikenhet och vilja att prova nytt, helt i linje med vad Helsingborgs stad står för och den drivkraft Urban Magma skapar, avslutar Magnus.

Länk till artikel om Urban Magma i Sydsvenskan HD 8till5